Proč nejsme všichni zdraví a štíhlí?

Když se ve svých rušných životech na chvilku zastavíme a podíváme se, jaké potraviny se kolem nás prodávají, a co vše v běžném dni zkonzumujeme, je to poměrně zřejmé. Nejdostupnější potraviny kolem nás se skládají z průmyslově zpracovaného jednoduchého sacharidu, tuku, konzervačních látek, dochucovadel a barviv. Nejen proto, že se prodávají na každém rohu, v každém fastfoodu či supermarketu, ale také proto, že to jsou dnes nejlevnější zdroje kalorií a sytosti.

Je naším přirozeným pudem vyhledávat okamžité „odměny“ za naše chování, v tomto případě rychlý nárůst krevního cukru, posléze dopaminu a s ním spojený krátkodobý pocit blaženosti. Toto chování má ovšem zásadní dopad na naše zdraví. Projídáme se v časném věku k chronickým nemocem a velkou část života prožijeme v invaliditě z komplikací těchto nemocí.

Dosud největší publikovaná studie zabývající se rizikovými faktory společenské zátěže nemocemi [1] označila špatné stravování jako nejvýznamnější rizikový faktor úmrtnosti ve společnosti, ale zároveň i jako nejvýznamnější rizikový faktor počtu let prožitých v nemoci (další z řady nejvýznamnějších rizikových faktorů lze částečně také připsat právě špatnému stravování).

Rizikové faktory

Rizikové faktory

Proč tedy nejíme všichni zdravě a nejsme zdraví a štíhlí?

Myslet na budoucnost a starat se o vlastní zdraví vyžaduje velkou dávku disciplíny a motivace. Snažili jsme se identifikovat problémy, na které všichni narážíme, když už se rozhodneme jíst zdravě.

  1. Musíme se vzdělávat
    Abychom věděli, co to znamená „jíst zdravě“ a jaká strava je pro naše tělo vhodná. Všude kolem nás se ale debatuje o zdravé výživě a doporučení si často odporují. Když si zaplatíme za odbornou radu, či necháme vypracovat jídelníček, tak to pro nás většinou není udržitelné a často se vrátíme k zaběhlým způsobům stravování.
  2. Zabírá nám to hodně času
    Když už víme, co bychom měli jíst, musíme si jídla naplánovat. Málokdo má čas nakupovat každý den a když chceme jíst zdravě celý týden, je nutné si jídla dopředu rozvrhnout.
  3. Je to drahé a neudržitelné
    Pokud máme navržený jídelníček, ať už vlastní, od odborníka či z aplikace a dokonce skutečně plný kvalitního jídla, nastává problém v obchodě. Musíme si nakoupit potraviny a jídelníček každý den dodržovat. Zjistíme, že je náš nákup příliš drahý, jídelníček nerespektuje cenu potravin v obchodě a po uvaření jednotlivých jídel podle jídelníčku nám doma zbude množství nezpracovaných potravin, které se kazí a končí v koši. Tomu také odpovídá statistika [2], která tvrdí, že vyhazujeme přibližně 30% všeho jídla a většinu z toho přímo v našich domácnostech.
  4. Zdravé jídlo nechutná dobře
    Velká část z nás vyzkouší zdravé jídlo v ne příliš přívětivé formě a potom na něj raději na dobro zanevře. Je potřeba vybírat skutečně jídla která odpovídají individuálním preferencím.

Jak a proč vznikl Zdravý Stůl?

Dali jsme dohromady tým lidí z různorodých oborů a rozhodli se problém vyřešit. Smířili jsme se s tím, že nikdy nezměníme lidskou přirozenost tíhnout dlouhodobě k té nejpohodlnější variantě stravování. Náš hlavní cíl tedy byl:

„Udělejme zdravé stravování tou nejpohodlnější variantou.“

Naším řešením je online aplikace, která umí automatizovaně vytvořit kvalitní jídelníček a zároveň objednat potraviny až k Vám domů. Tím bychom řešili problém se vzděláváním a časovou úsporu. Jak ale řešíme cenu potravin, zbytky, jestli jídlo chutná a jak je to s nutričním složením jídelníčku?

Každý z nás je jiný a je třeba sestavovat jídelníčky skutečně na míru. Sestavili jsme databázi potravin a produktů v obchodech. Každá potravina je u nás detailně zpracovaná na úrovni mikronutrientů, jsme schopni z nich potom skládat jídla a cílit na přesné hladiny nutrientů každého jednotlivce. Zároveň sledujeme aktuální ceny potravin v obchodě, jídelníčky sestavujeme s minimálními až nulovými zbytky a cílíme na chuťové preference jednotlivce. Problém ale není tak snadný, jak se zdá.

Najít přesnou kombinaci jídel a produktů, která vyhovuje chutí a spektrem nutrientů konkrétnímu člověku, zároveň ideálně cenově sestavuje produkty z obchodu a kombinuje potraviny, aby netvořily zbytky, je výpočetně velmi složitý problém. To znamená, že najít ideální kombinaci pro jednoho člověka by v tomto systému trvalo běžnému počítači zhruba 300 let. Po několika neúspěšných pokusech o řešení se nám nakonec problém podařilo vyřešit pomocí umělé inteligence.

Navrhli jsme algoritmus, který přistupuje k řešení kombinatorického problému efektivněji a vytvářením vlastních komplexních strategií při skládání jídelníčků, je schopen splnit všechny naše požadavky:

  1. Vytvořit co nejpřesnější jídelníček podle individuálně zadaných nutričních hladin.
  2. Vejít se do předem stanoveného rozpočtu při nákupu potravin.
  3. Minimalizovat zbytky jídla.
  4. Respektuje chuťový profil.

První týdny nemusí být všechno jídlo podle chuťových představ jednotlivce, ale po každém jídle sbíráme hodnocení, sestavujeme chuťový profil a v příštích jídelníčcích ho využíváme.

Velká část z nás se stravuje se svým partnerem nebo rodinou a jídelníček by měl být tedy společný. To Zdravý Stůl nabízí také. Nelze potom samozřejmě cílit na potřeby jednotlivce, ale najdeme zdravou variantu pro všechny. Cenově zároveň vychází společné stravování mnohem lépe než pro jednotlivce. Jsme přesvědčeni, že pro rodiny jsme dokonce zdravou a úspornou variantou každodenního stravování.

Potraviny si můžete buď nechat dovézt až domů přes Rohlik.cz nebo nabízíme i možnost vlastního nákupu s naším nákupním seznamem. Celá služba je pro Vás zcela zdarma!

Budeme rádi, když Zdravý Stůl vyzkoušíte a dáte nám vědět, co se Vám na službě líbí nebo co bychom měli zlepšit.

< Zpět na výpis článků

Reference:

  1. The state of US health, 1990-2010: burden of diseases, injuries, and risk factors. Dostupné online zde.
  2. Estimates of European food waste levels. Dostupné online zde.