Nejlepší letní recepty

Zdravé | lehké | čerstvé | jednoduché

Léto je jak dělané na lahodné, čerstvé a nenáročné pokrmy, které Vám dodají spoustu energie a nezatíží organismus během parných dní.

Trocha restování a opékání, maličko krájení a míchání. Hrstka jednoduchých a čerstvých ingrediencí a několik základních technik, které vytvoří vynikající jídla plná různorodých chutí.

Letní smoothie

Vynikající smoothie k snídani je tím nejlepším startem dne. Je plné dobrých ingrediencí, které Vás udrží syté několik hodin!

Co třeba velká sklenice našeho “letního smoothie” které rozjasní Váš den?

V aplikaci Zdravý Stůl jsou smoothie naším favoritem, protože do nich jednoduše můžete přidat cokoliv, připravit si je dopředu a udělat je bohaté či odlehčené podle svých představ.

Letní smoothie

Ingredience:

  • 360g Žlutý meloun
  • 133g Červené jablko
  • 79g Žlutá paprika
  • 107g Avokádo
  • 26g Ovesné vločky
  • 1g Zázvor
  • 350g Pomeranč

Jak na to:

Všechny ingredience smíchejte v mixéru a máte hotovo!

Smoothie můžete také snadno uskladnit v lahvi a vzít si ho jako rychlou a osvěžující svačinu!

Pětiminutová omeleta

Pokud preferujete raději slané snídaně, zkuste naši oblíbenou letní pětiminutovou omeletu.

Je vynikající teplá i studená a připomíná nám snídaně v posteli na letních dovolených v krásných hotelech.

Její příprava zabere jen několik minut, takže není důvod, proč si nevychutnat sytou snídani předtím, než vyrazíte ven!

Pětiminutová omeleta

Ingredience:

  • 87g Řecký jogurt
  • 87g Vejce
  • 54g Cherry rajčata
  • 7g Lněné semínko
  • 0,5g Sušená bazalka
  • 4g Petržel kadeřavá
  • 13g Řepkový olej
  • 2g Sůl
  • 0,4g Černý pepř, mletý
  • 81g Toastový chléb, tmavý

Jak na to:

  1. V pánvi rozehřejeme olej. Smícháme vejce s jogurtem, bazalkou, lněným semínkem, solí a pepřem. Cherry rajčata rozkrojíme napůl. Chléb nakrájíme na kousky.
  2. Chléb dáme na pánev. Přidáme vaječnou směs a navrch rajčata. Vaříme 5 minut dokud není vejce udělané. Podáváme teplé, posypané petrželkou.

Dobrou chuť!

Chipotle Veganské Burrito

V čase oběda není v létě nic lepšího, než dobré burrito! Můžete jej naplnit čímkoliv, co máte po ruce a nikdy mu to neubere na kráse! Celozrnné tortilly jsou plné vlákniny, okurka dodá křupavost, sušená rajčata výraznou chuť a nakonec vše zvýrazní skvělý švestkový dresink.

Chipotle Veganské Burrito

Ingredience:

  • 104g Celozrnná tortilla
  • 33g Římský salát
  • 72g Okurka
  • 52g Žlutá paprika
  • 28g Žlutá cibule
  • 123g Červené fazole
  • 19g Sušená rajčata v olivovém oleji
  • 1g Sůl
  • 0,4g Černý pepř, mletý

Na dresink:

  • 14g Sušené švestky
  • 17g Citrón
  • 2g Sladká paprika

Jak na to:

  1. Na sladko-kyselý dresink: V mixéru smícháme švestky, citronovou šťávu a papriku a mixujeme do hladka.
  2. Tortillu potřeme dresinkem, přidáme zbylé nakrájené ingredience a zamotáme do burrita. Podáváme studené.

Kuřecí sushi rolky

Další skvělou variantou lehkého oběda jsou naše recepty na sushi z tortill. A že jich máme! I když je to jednoduchost sama, plný talíř krásných sushi rolek určitě pohostí každou návštěvu!

Kuřecí sushi rolky

Ingredience:

  • 120g Celozrnná tortilla
  • 53g Kuřecí prsa
  • 42g Okurka
  • 60g Avokádo
  • 26g Mrkev
  • 6g Med
  • 14g Sójová omáčka
  • 4g Řepkový olej
  • 0,5g Černý pepř, mletý

Jak na to:

  1. Nakrájíme kuře na plátky a rozehřejeme olej v pánvi. Kuře restujeme 5-10 minut, dokud není propečené. Přidáme med, sójovou omáčku a pepř.
  2. Mezitím si nakrájíme okurku a avokádo na plátky a nastrouháme mrkev.
  3. Každou tortillu naplníme masem, mrkví, okurkou a avokádem. Pevně zamotáme a nakrájíme sushi rolky.

Bulka s artyčoky

Při večeři rádi experimentujeme s různými ingrediencemi a vdechujeme tak nový život starým klasikám. Zajímavé koření či čerstvé suroviny dodávají receptům neobyčejnou chuť.

Naše bulky s artyčoky jsou skvělým příkladem! Klasický koncept chlebíčku dostane moderní kabát v podobě artyčoků, tvarohu a fazolí!

Bulka s artyčoky

Ingredience:

  • 102g Celozrnná kaiserka
  • 135g Artyčoky
  • 75g Červené fazole
  • 208g Rajčata
  • 40g Šunka
  • 33g Tvaroh
  • 0,9g Sůl
  • 0,4g Černý pepř, mletý

Jak na to:

  1. Nakrájíme si rajčata a artyčoky.
  2. Naplníme housku rajčaty, artyčoky, fazolemi, šunkou, osolíme a opepříme. Přidáme tvaroh a podáváme.

Avokádový salát

Lahodný a osvěžující avokádový salát je součástí letních menu po celém světě a kouzlí úsměv na tváři při každém soustu!

Zkuste naší verzi s výborným dresinkem!

Avokádový salát

Ingredience:

  • 142g Avokádo
  • 127g Rajčata
  • 17g Rukola
  • 73g Okurka
  • 0,3g Sůl
  • 0,4g Černý pepř, mletý

Na dresink:

  • 1g Provensálské koření
  • 130g Řecký jogurt
  • 25g Limetka

Na servírování:

  • 92g Celozrnná bageta

Jak na to:

  1. Nakrájíme rajčata, okurku a avokádo, osolíme a opepříme. Smícháme s rukolou.
  2. Smícháme jogurt s kořením a limetkovou kůrou a vytvoříme dresink.
  3. Salát podáváme s dresinkem a pečivem.

Jediné, co teď potřebujete, jsou klidné letní noci a výhled ze zahrádky!

Uvidíme se u Zdravého Stolu!

< Zpět na výpis článků