Léto je jak dělané na lahodné, čerstvé a nenáročné pokrmy, které Vám dodají spoustu energie a nezatíží organismus během parných dní.
Trocha restování a opékání, maličko krájení a míchání. Hrstka jednoduchých a čerstvých ingrediencí a několik základních technik, které vytvoří vynikající jídla plná různorodých chutí.
Letní smoothie
Vynikající smoothie k snídani je tím nejlepším startem dne. Je plné dobrých ingrediencí, které Vás udrží syté několik hodin!
Co třeba velká sklenice našeho “letního smoothie” které rozjasní Váš den?
V aplikaci Zdravý Stůl jsou smoothie naším favoritem, protože do nich jednoduše můžete přidat cokoliv, připravit si je dopředu a udělat je bohaté či odlehčené podle svých představ.
Ingredience:
- 360g Žlutý meloun
- 133g Červené jablko
- 79g Žlutá paprika
- 107g Avokádo
- 26g Ovesné vločky
- 1g Zázvor
- 350g Pomeranč
Jak na to:
Všechny ingredience smíchejte v mixéru a máte hotovo!
Smoothie můžete také snadno uskladnit v lahvi a vzít si ho jako rychlou a osvěžující svačinu!
Pětiminutová omeleta
Pokud preferujete raději slané snídaně, zkuste naši oblíbenou letní pětiminutovou omeletu.
Je vynikající teplá i studená a připomíná nám snídaně v posteli na letních dovolených v krásných hotelech.
Její příprava zabere jen několik minut, takže není důvod, proč si nevychutnat sytou snídani předtím, než vyrazíte ven!
Ingredience:
- 87g Řecký jogurt
- 87g Vejce
- 54g Cherry rajčata
- 7g Lněné semínko
- 0,5g Sušená bazalka
- 4g Petržel kadeřavá
- 13g Řepkový olej
- 2g Sůl
- 0,4g Černý pepř, mletý
- 81g Toastový chléb, tmavý
Jak na to:
- V pánvi rozehřejeme olej. Smícháme vejce s jogurtem, bazalkou, lněným semínkem, solí a pepřem. Cherry rajčata rozkrojíme napůl. Chléb nakrájíme na kousky.
- Chléb dáme na pánev. Přidáme vaječnou směs a navrch rajčata. Vaříme 5 minut dokud není vejce udělané. Podáváme teplé, posypané petrželkou.
Dobrou chuť!
Chipotle Veganské Burrito
V čase oběda není v létě nic lepšího, než dobré burrito! Můžete jej naplnit čímkoliv, co máte po ruce a nikdy mu to neubere na kráse! Celozrnné tortilly jsou plné vlákniny, okurka dodá křupavost, sušená rajčata výraznou chuť a nakonec vše zvýrazní skvělý švestkový dresink.
Ingredience:
- 104g Celozrnná tortilla
- 33g Římský salát
- 72g Okurka
- 52g Žlutá paprika
- 28g Žlutá cibule
- 123g Červené fazole
- 19g Sušená rajčata v olivovém oleji
- 1g Sůl
- 0,4g Černý pepř, mletý
Na dresink:
- 14g Sušené švestky
- 17g Citrón
- 2g Sladká paprika
Jak na to:
- Na sladko-kyselý dresink: V mixéru smícháme švestky, citronovou šťávu a papriku a mixujeme do hladka.
- Tortillu potřeme dresinkem, přidáme zbylé nakrájené ingredience a zamotáme do burrita. Podáváme studené.
Kuřecí sushi rolky
Další skvělou variantou lehkého oběda jsou naše recepty na sushi z tortill. A že jich máme! I když je to jednoduchost sama, plný talíř krásných sushi rolek určitě pohostí každou návštěvu!
Ingredience:
- 120g Celozrnná tortilla
- 53g Kuřecí prsa
- 42g Okurka
- 60g Avokádo
- 26g Mrkev
- 6g Med
- 14g Sójová omáčka
- 4g Řepkový olej
- 0,5g Černý pepř, mletý
Jak na to:
- Nakrájíme kuře na plátky a rozehřejeme olej v pánvi. Kuře restujeme 5-10 minut, dokud není propečené. Přidáme med, sójovou omáčku a pepř.
- Mezitím si nakrájíme okurku a avokádo na plátky a nastrouháme mrkev.
- Každou tortillu naplníme masem, mrkví, okurkou a avokádem. Pevně zamotáme a nakrájíme sushi rolky.
Bulka s artyčoky
Při večeři rádi experimentujeme s různými ingrediencemi a vdechujeme tak nový život starým klasikám. Zajímavé koření či čerstvé suroviny dodávají receptům neobyčejnou chuť.
Naše bulky s artyčoky jsou skvělým příkladem! Klasický koncept chlebíčku dostane moderní kabát v podobě artyčoků, tvarohu a fazolí!
Ingredience:
- 102g Celozrnná kaiserka
- 135g Artyčoky
- 75g Červené fazole
- 208g Rajčata
- 40g Šunka
- 33g Tvaroh
- 0,9g Sůl
- 0,4g Černý pepř, mletý
Jak na to:
- Nakrájíme si rajčata a artyčoky.
- Naplníme housku rajčaty, artyčoky, fazolemi, šunkou, osolíme a opepříme. Přidáme tvaroh a podáváme.
Avokádový salát
Lahodný a osvěžující avokádový salát je součástí letních menu po celém světě a kouzlí úsměv na tváři při každém soustu!
Zkuste naší verzi s výborným dresinkem!
Ingredience:
- 142g Avokádo
- 127g Rajčata
- 17g Rukola
- 73g Okurka
- 0,3g Sůl
- 0,4g Černý pepř, mletý
Na dresink:
- 1g Provensálské koření
- 130g Řecký jogurt
- 25g Limetka
Na servírování:
- 92g Celozrnná bageta
Jak na to:
- Nakrájíme rajčata, okurku a avokádo, osolíme a opepříme. Smícháme s rukolou.
- Smícháme jogurt s kořením a limetkovou kůrou a vytvoříme dresink.
- Salát podáváme s dresinkem a pečivem.
Jediné, co teď potřebujete, jsou klidné letní noci a výhled ze zahrádky!
Uvidíme se u Zdravého Stolu!