Léto a sezónní potraviny

Sezónní stravování je možností jak si vychutnat čerstvé potraviny, které jsou vypěstované ve stejném ročním období ve kterém je kupujete, zpracováváte a konzumujete.

Nejen že je to nejjednodušší způsob jak si užít to nejchutnější, nejšťavnatější a nejlepší ovoce a zeleninu, ale dozajista také oceníte ekologickou a finanční stránku věci.

Tím, že budete mít na svém stole především sezónní potraviny, zažijete širokou rozmanitost chutí měnící se v závislosti na období a oživíte tak vaření, které bude díky novým potravinám zábavnější.

Pojďme se podívat na vybrané letní potraviny!

Rajčata

Rajčata

Rajčata jsou v sezóně zhruba od května do srpna a obohacují náš talíř například o lykopen, což je antioxidant ze skupiny karotenoidů, který dává plodům ohnivě červenou barvu.

Jsou také skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové a vitamínu K1.

Zajímavost: Z botanického hlediska se jedná o ovoce, jsou však většinou zpracovávány jako zelenina.

Přestože jsou rajčata kaloricky chudá, poskytují mnoho nutričních látek. Průměrné rajče obsahuje zhruba 1,5 gramu vlákniny a v parných dnech dodá tělu také mnoho tekutin. Rajčata jsou zdraví prospěšná a jejich konzumace je spojena se snížením rizika různých nádorových onemocnění, zejména rakoviny prostaty. Kromě toho mají také vliv na zdraví kůže.

TIP: Čím červenější rajče vyberete, tím více lykopenu bude obsahovat. Pokud máte nezralá zelená rajčata, můžete proces dozrávání urychlit tak, že je zabalíte do novin a necháte při pokojové teplotě dojít!

Jedním z našich nejoblíbenějších letních receptů je osvěžující Rajčatový Parfait, jehož příprava Vám zabere pouze 5 minut! Stačí smíchat bazalku s olejem a kořením a lahodné pesto pak dozdobit cizrnou, rajčaty a jogurtem.

Rajčatový parfait

Cukety

Cukety

Naše oblíbená letní dýně! Díky jejímu širokému využití jí můžete zakomponovat do každého receptu. Vysoký obsah vlákniny a tekutin a naopak téměř nulové množství tuků ocení v létě nejen ti, co se snaží držet linii.

Z botanického hlediska se stejně jako u rajčat jedná o ovoce, ale jsou kulinářsky opět zpracovávané jako zelenina.

Poskytují značné množství vitamínu B6, C a K, riboflavinu jinak také zvaného vitamín B2, kyseliny listové a minerálů jako je draslík a hořčík. Jejich konzumace snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje zažívání a reguluje tělesnou hmotnost či dokonce zpomaluje proces stárnutí. Nízký obsah sodíku a tuku a vysoký obsah vlákniny a draslíku pozitivně ovlivňuje krevní tlak, správnou cirkulaci krve a funkci srdce.

Díky obsahu antioxidantů a fytochemikálií neboli barevných pigmentů jako je vitamín C, beta karoten, hořčík, zeaxanthin či lutein pozitivně ovlivňují zrakovou ostrost. Tak až příště budete nakupovat, nezapomeňte se po nich poohlédnout.

Co byste řekli na cuketové lasagne k obědu?

Cuketové lasagne

Lilek

Lilek

Díky vysokému obsahu nutričních látek a vynikající chuti je lilek oblíbenou středomořskou surovinou pozdního léta.

Anthokyaniny, barevné pigmenty vyskytující se v modrém ovoci či zelenině, pozitivně ovlivňují spolu s množstvím vlákniny, draslíku, vitamínu C, B6 a dalších fytochemikálií funkci srdce, snižují krevní tlak a hladiny cholesterolu.

Antioxidanty obsažené v lilku podporují funkci jater a brání tělo vůči určitým toxinům. 100 gramů vařeného lilku obsahuje pouze 35 kalorií a je proto zdravou alternativou mnoha receptů!

TIP: Pokud narazíte na hořký lilek, zkuste ho nakrájet na kolečka, posypat solí a nechat zhruba 30 minut „vypotit”. Poté plátky poctivě opláchněte, zbavte přebytečné soli a pokračujte ve vaření.

Chcete si trochu zaexperiementovat? Zkuste si z lilku připravit třeba pizzu!

Lilková pizza

Papriky

Paprika

Přestože jsou papriky součástí receptů po celý rok, jejich sezóna vrcholí od července do září.

Jsou skvělým zdrojem vitamínu B6 a kyseliny listové, což jsou silní spojenci v boji proti chudokrevnosti. Důvodem jejich popularity je zejména jejich křupavá konzistence a nasládlá chuť.

Ať už syrové nebo vařené, vždy přidají pokrmům na zajímavosti a kromě toho dodají tělu značné množství pro-vitamínu A a vitamínu C.

Zajímavost: Červené papriky jsou v podstatě ty zelené, které se nechaly déle dozrát, a proto jsou sladší. Červené papriky obsahují 1,5x více vitamínu C, 8x více vitamínu A a 11x více beta-karotenu než ty zelené. Ale nenechte se mýlit, Zdravý Stůl miluje papriky všech barev!

Zejména náš recept na Papriky plněné guacamole, který je absolutním hitem!

Paprika

Získali jste dostatečnou inspiraci k tomu skočit do kuchyně a připravit něco neskutečně sezónně dobrého?

Pojďte vařit s naší aplikací Zdravý Stůl! Zdravý Stůl umí automatizovaně vytvořit kvalitní jídelníček a zároveň objednat potraviny až k Vám domů.

< Zpět na výpis článků